Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου 2015 06:38

Ο Brian Eno αγόρασε το καπέλο που έβαλε σε δημοπρασία ο ηγέτης των Εργατικών Jeremy Corbyn

Written by 

(φωτό: mirror.co.uk)

Ο νέος ηγέτης των Εργατικών Jeremy Corbyn είναι μια ασυνήθιστη περίπτωση ηγέτη μεγάλου κόμματος της δυτικής Ευρώπης. Δεν είναι συμβατικός, δεν αποτελεί χαϊδεμένο παιδί των ΜΜΕ, επιτίθεται στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και στις ελεύθερες (δήθεν) αγορές, μιλάει για εργασιακά δικαιώματα (που θεωρούνται πλέον «ταμπού» και απαγορευμένα για τους mainstream πολιτικούς), δεν ψάλλει τον Εθνικό Ύμνο της χώρας του (διότι αναφέρεται στη Βασίλισσα) και δεν ακολουθεί καν το καθιερωμένο dress code των πολιτικών. Κυκλοφορεί με το ποδήλατό του, σπάνια ακολουθεί το αυστηρό βρετανικό πρωτόκολλο και συχνά φοράει το χαρακτηριστικό μαύρο καπελάκι του που ο βρετανικός τύπος το αποκαλεί «λενινιστική τραγιάσκα».

To κόμμα του τον μισεί, ο βρετανικός τύπος επίσης, οι Tories τον έχουν χαρακτηρίσει εθνικό κίνδυνο, ενώ για τη μεγαλοαστική τάξη και το πανίσχυρο εφοπλιστικό κεφάλαιο της χώρας, ούτε λόγος. Όμως τον λατρεύουν οι νέοι, οι απανταχού εναλλακτικοί και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ελπίδες των προοδευτικών ανθρώπων στην Ευρώπη για να δημιουργηθούν κάποια ρήγματα στην κυρίαρχη νεοφιλελεύθερη ιδεολογία και να ξεκινήσει κάποτε η διαδικασία μιας σοβαρής πολιτικής αλλαγής.

Τι δουλειά όμως έχει ο Corbyn σε ένα μουσικό site; Πριν από λίγες ημέρες (και παρά τις αντιδράσεις βουλευτών των Εργατικών) ο Corbyn παραβρέθηκε σε ένα δείπνο της οργάνωσης Stop the War, της οποίας ήταν Πρόεδρος πριν εκλεγεί στην ηγεσία των Εργατικών. Η οργάνωση αυτή δραστηριοποιείται ενάντια στη συμμετοχή της Βρετανίας σε πολεμικές συρράξεις (4 πόλεμοι σε 14 χρόνια, αναφέρουν στα κείμενά τους) και η τελευταία καμπάνια αφορά τη συμμετοχή της χώρας στους βομβαρδισμούς της Συρίας. Σκοπός του δείπνου ήταν η συγκέντρωση πόρων για την οργάνωση. Ο παράτολμος Corbyn έθεσε σε δημοπρασία την αγαπημένη του τραγιάσκα, η οποία έπιασε το …αστρονομικό ποσό των 250 λιρών! Ποιος όμως ήταν ο αγοραστής; Ένας από τους σπουδαιότερους Βρετανούς μουσικούς των τελευταίων δεκαετιών, ο Brian Eno, φιλειρηνιστής, αριστερός και φανατικός οπαδός του Corbyn.

O Eno απασχολεί συχνά-πυκνά την κοινή γνώμη με τις ριζοσπαστικές πολιτικές του θέσεις.To καλοκαίρι του 2014 (όπως είχαμε γράψει στο site) είχε αναφερθεί στο παλαιστινιακό ζήτημα αποκαλώντας το Ισραήλ «Κου Κλουξ Κλαν» και τους Αμερικανούς «υποκριτές». Αναμφίβολα το καπέλο του Corbyn θα αναπαυτεί σε παρόμοιο κεφάλι!

Γιώργος Χριστόπουλος

 

Ο Γιώργος Χριστόπουλος γεννήθηκε πριν από πολλά πολλά χρόνια μια χιονισμένη Κυριακή του Νοέμβρη (ανήμερα της ...Οκτωβριανής Επανάστασης που με το νέο ημερολόγιο έγινε στις 7 Νοεμβρίου) στην πόλη Mönchengladbach, κοντά στα γερμανοολλανδικά σύνορα. Ωστόσο πάντα αναγνώριζε ως ...πατρίδα μια ακόμη βορειότερη ευρωπαϊκή πόλη, το μουντό, βροχερό και αραχνιασμένο Manchester, όπου πέρασε (με αχώριστη σύντροφό του τη ...Boddingtons)  κομμάτι της ανέμελης νιότης του πατώντας τα άγια χώματα που είχαν διαβεί οι Smiths, οι Joy Division και οι New Order, οι Stone Roses και οι Happy Mondays, οι Inspirals και οι Charlatans κ.λπ., κ.λπ., κ.λπ....

Όταν δεν εργάζεται αόκνως για να σώσει τους συναδέλφους του ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς από τα νύχια των εργοδοτών τους (αλήτης εργατοπατέρας γαρ...), θα τον βρείτε βουλιαγμένο σε ένα καναπέ να μελετά κοινωνιολογικές θεωρίες, να διαβάζει αστυνομικά μυθιστορήματα ή να παίζει ατέλειωτες ώρες Football Μanager στο pc. Συνήθως με μια παγωμένη pils ανά χείρας...

Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα