Τρίτη, 31 Μαΐου 2022 13:33

Nick Mason: δέκα ανεπανάληπτες στιγμές από την πρώτη εποχή των Pink Floyd

Written by 

Στην περίπτωση του Nick Mason, ισχύει ένα μάλλον παράδοξο: παρότι οι Pink Floyd αναφέρονται παντοτε ανάμεσα στις μεγαλύτερες μπάντες όλων των εποχών, ο drummer τους σπάνια βρίσκει θέση σε αντίστοιχες λίστες για το χώρο ευθύνης του, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα μέλη τους. Ενώ π.χ. ο Ringo Starr, έτερος θιασώτης του ουσιαστικού drumming, εκθειάζεται παντού, ο Mason μάλλον αδίκως δεν περιλαμβάνεται στην ίδια συζήτηση. Ποτέ φυσικά δεν προσπάθησε να γίνει φαντεζί ντράμερ, αλλά πάντοτε η παρουσία του εξυπηρετούσε το εκάστοτε κομμάτι και, τελικώς και κατά παραδοχή των συμπαικτών του, κανείς δεν θα μπορούσε να τον αντικαταστήσει επαρκώς στους Floyd ώστε να γίνουν αυτοί που γνωρίζουμε. Τα ντραμς του βρίσκονταν πάντα εκεί ως οργανικό μέρος των κομματιών: χωρίς να χρειάζεται να τα παρατηρείς, είναι εκεί και αναπόσπαστα της υπόλοιπης μουσικής - κι αν μας ρωτάτε, αυτό είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα ενός drummer μέσα σε ένα συγκρότημα. Ίσως μπορούμε να κατανοήσουμε ότι ήταν τόσο τεράστια τα μεγέθη των υπολοίπων, τόσο ρηξικέλευθη η συμβολή τους όχι μονάχα στον ήχο των Pink Floyd αλλά και στη “δική μας” μουσική γενικότερα, που είναι λογικό να παραμερίζεται ο Mason ως τελευταίος τροχός της αμάξης.

Στο παρόν κείμενο δεν προσπαθούμε φυσικά να αλλάξουμε τη γνώμη κανενός για την σημαντικότητά του, αλλά θα αφήσουμε τα επόμενα 10 κομμάτια (χωρίς αξιολογική σειρά) να μιλήσουν για αυτό. Περιοριζόμαστε φυσικά μέχρι το ‘72, μιας και η επερχόμενη συναυλία του με τους Nick Mason’s Saucerful Of Secrets θα αφορά εκείνη την περίοδο και ναι, σας προλαβαίνουμε: λείπουν κομμάτια από τη λίστα.

 

One Of These Days

Ποιο άλλο περιμένατε δηλαδή για πρώτο; Το βίντεο από την Πομπηία επικεντρώνεται σε εκείνον έτσι κι αλλιώς.

 

Lucifer Sam

Γάτες… παραμένουν ανέκαθεν μυστηριώδεις. Γκαραζοψυχεδέλια με υπέροχα γεμίσματα σε ένα κομμάτι που μένει με την πρώτη ακρόαση.

 

A Saucerful Of Secrets

Εννοείται πως διαλέγουμε και εδώ την εκτέλεση από την Πομπηία. Εδώ συμμετέχει και ο Waters στα κρουστά - στα πιατίνια δηλαδή και στο gong, δίνοντας και μερικές iconic εικόνες (αφήνω επίτηδες τον πλεονασμό).

 

Echoes

Ποτέ δεν ξεχνάς την πρώτη σου φορά… Μέσα στα διαχρονικά αγαπημένα κομμάτια των οπαδών, ξεχωρίζει και για τις διάφορες αλλαγές στο παίξιμο ενώ μένει πάντα στο ίδιο τέμπο. Ελπίζουμε να μην βαρεθείτε που βλέπετε ξανά βίντεο από το Live At Pompeii

 

The Nile Song

Ένα αυθεντικά heavy κομμάτι, από τα λίγα τέτοια που έβαλαν ποτέ σε άλμπουμ τους. Ήδη στο More περιέχονται δύο (μαζί με το Ibiza Bar).

 

Up The Khyber

Αυτό το σύντομο οργανικό κομμάτι του More δικαιούται θέσης εδώ, καθώς γράφτηκε από κοινού απο Mason και Wright.

 

Pow.R Toc H.

Καθ’ υπόδειξη του παραγωγού Norman Smith και σύμφωνα με την αντίστοιχη πρακτική που εφάρμοσε στους Beatles, o Mason κάλυψε τα δέρματα των ντραμς του με πετσέτες σε αυτό το κομμάτι.

 

Summer '68

Οι άψογες μελωδικές γραμμές του Wright συμπληρώνονται επίσης άψογα από τα ντραμς του Mason.

 

Fat Old Sun

Αυτά συμβαίνουν όταν πιέζεις τον Gilmour να γράψει κομμάτι την εποχή που (φανταστείτε…) δεν είχε βρει ακόμη το κάλεσμά του… τα ντραμς μπαίνουν στο δεύτερο μέρος του κομματιού.

 

The Grand Vizier's Garden Party

Με 7 λεπτά drum solo, πιστεύετε πως δεν θα έμπαινε στη λίστα μας; Το φλάουτο στο κομμάτι παίζει η Lindy Rutter, τότε σύζυγος του Mason.

 

See Emily Play

Και μόνο για το βίντεο κλιπ με το air drumming του Mason, αξίζει να συμπεριληφθεί αυτό το κομμάτι στη συγκεκριμένη λίστα.

 

Μιχάλης Κουρής

 

 

Για τον Μιχάλη Κουρή καλύτερα από οποιονδήποτε μιλάνε τα σημειώματα στο ψυγείο του: "Δεν πεινάω δεν πεινάω" "Να έρχεσαι κάθε πέντε λεπτά να με βλέπεις" "Μην πίνεις άλλο" "Δεν μπορείς να πας σε όλα τα live". Ακούει τα πάντα και δεν εννοεί "ακούω ραδιόφωνο" - στον ελεύθερό του χρόνο είναι αφουγκραστής των συμπαθών ζώων σε ζωολογικό κήπο του εξωτερικού που εύλογα επιθυμεί να παραμείνει μυστικός.

Website: www.soundgaze.gr
Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα