Πέμπτη, 09 Απριλίου 2015 13:35

Live Review: Spectres / Victory Collapse @ six d.o.g.s, 4/4/2015

Written by 

Ένα από τα πιο συνηθισμένα παράπονα των Ελλήνων μουσικόφιλων είχε να κάνει με το γεγονός ότι πολλά συγκροτήματα και καλλιτέχνες δεν έρχονταν στην χώρα μας για συναυλία τη στιγμή που θα έπρεπε, αλλά ετεροχρονισμένα. Αυτό έχει αλλάξει σημαντικά τα τελευταία χρόνια καθώς δεν είναι λίγοι οι μουσικοί ή τα συγκροτήματα που βλέπουμε στην ακμή τους. Στην περίπτωση μάλιστα των Βρετανών Spectres είχαμε τη δυνατότητα να τους δούμε πριν εμφανιστούν οπουδήποτε αλλού πέραν της Αγγλίας, ενώ το live είχε ανακοινωθεί πριν καν κυκλοφορήσει το ντεμπούτο τους Dying με το οποίο έγιναν ευρύτερα γνωστοί στο underground κοινό.

Οι Victory Collapse που επιλέχτηκαν ως support έχουν επιτελέσει το συγκεκριμένο ρόλο σε πολλές περιπτώσεις, συνεπώς αποτελούν μια σίγουρη επιλογή. Έχοντας μία δεκαετία περίπου πίσω τους και δυο κυκλοφορίες, το EP Rumors και το LP Convenience Has Poisoned Our Souls, είναι αρκετά έμπειροι για να φέρουν εις πέρας με ευκολία τα καθήκοντα του opening act. Έχει τύχει να τους δούμε πολλές φορές ζωντανά στο παρελθόν, ωστόσο η συγκεκριμένη εμφάνιση ίσως ήταν η πιο μεστή μεταξύ αυτών που έχουμε παρακολουθήσει. Η μπάντα δείχνει πια να διευρύνει τους μουσικούς της ορίζοντες, μπολιάζοντας το στιβαρό post-punk τους με νέα στοιχεία είτε αυτά προέρχονται από το μοντέρνο alt rock είτε από το shoegaze. Γενικότερα έδειξαν να έχουν προχωρήσει πολλά βήματα μπροστά και η νέα δουλειά που ετοιμάζουν αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Μόλις πριν λίγους μήνες (Φεβρουάριος 2015) κυκλοφόρησε το ντεμπούτο των Spectres Dying αποσπώντας πολύ θετικές κριτικές (το Drowned In Sound το βαθμολόγησε με 8/10 και το NME αντίστοιχα με 9/10) και το ελληνικό κοινό είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει από πρώτο χέρι τους λόγους για τους οποίους κέρδισε αυτή την αποδοχή. Η μικρή περιοδεία τους στην Ελλάδα έκλεισε το Σάββατο με την εμφάνιση τους στην Αθήνα και ενώ προηγουμένως είχαν περάσει από Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα και Άρτα.

Αυτό που μας παρουσίασαν οι Spectres ήταν η δική τους εκδοχή για το σημερινό ήχο του shoegaze. Ουσιαστικά σε κάθε σύνθεση τους έχτιζαν ένα τείχος θορύβου με τις δυο κιθάρες, τις οποίες συνεπικουρούσαν το μπάσο και τα μανιασμένα τύμπανα. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον θορύβου τα φωνητικά με δυσκολία ακούγονταν, αλλά αυτό ίσως να ήταν και επιλογή του συγκροτήματος, αφού έτσι κι αλλιώς είχαν δευτερεύοντα ρόλο σε σχέση με τη μουσική. Θορυβώδες, παθιασμένο και ελαφρώς ακατέργαστο ήταν το παίξιμο τους, ευχαριστώντας όσους αγαπούν τις μπάντες που παίζουν με τους ενισχυτές στο τέρμα.

Μια ώρα κράτησε η εμφάνιση του γκρουπ από το Bristol και θα μπορούσαμε να την χαρακτηρίσουμε τίμια καθώς το σχήμα έδωσε τον καλύτερο εαυτό του, παρά το όποιο άγχος, μην ξεχνάμε άλλωστε ότι αυτά το πρώτο live τους μακριά από την Αγγλία. Σε μια εποχή που το shoegaze μοιάζει ξανά επίκαιρο, συγκροτήματα όπως οι Spectres έχουν λόγο ύπαρξης: το Dying όπως και το live τους το επιβεβαιώνουν.

Κείμενο: Κωνσταντίνος Αναγνωστόπουλος / Φωτογραφίες: Μιχάλης Κουρής

Κωνσταντίνος Αναγνωστόπουλος

 

 

Ο Κωνσταντίνος Αναγνωστόπουλος γεννήθηκε στη διάρκεια της δεκαετίας του ’80 (συγκεκριμένα τη χρονιά για την οποία έχει τραγουδήσει ο Jimi Hendrix), όταν πια οι Joy Division είχαν πάψει ήδη να υπάρχουν από καιρό (ευτυχώς υπήρχαν οι New Order!). Μετά από χρόνια αναζητήσεων ανακάλυψε αυτό που έψαχνε σε μια έρημο, έκτοτε λατρεύει οτιδήποτε σχετίζεται με τους Kyuss. Πιστεύει ότι αν δεν υπήρχε το rock & roll θα έπρεπε να το έχουμε ανακαλύψει. Επίσης, είναι βέβαιος ότι ο Έλβις ζει κάπου ανάμεσα μας… 

Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα