Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2017 22:00

Motorpsycho – Here Be Monsters (Stickman Records, 2016)

Written by 

Οι Νορβηγοί Motorpsycho είναι σταθερά παραγωγικοί και μονίμως ακούραστοι από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, όταν και κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο τους (Lobotomizer, 1991). Σε αυτές τις δυόμισι δεκαετίες η μπάντα από το Τρόντχαϊμ έχει ακολουθήσει μια συναρπαστική πορεία εξερευνώντας τους χώρους του ψυχεδελικού και προοδευτικού rock (και όχι μόνο). Τα τελευταία χρόνια θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι Motorpsycho βρίσκονται σε δαιμονιώδη φόρμα, ειδικά μετά το διπλό LP The Death Defying Unicorn (2012), όπου πειραματίστηκαν με την τζαζ, όλες οι κυκλοφορίες τους είναι εξαιρετικές.

Μέσα στο 2016 οι Motorpsycho κυκλοφόρησαν ένα ακόμα άλμπουμ (δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι έχουμε χάσει το μέτρημα). Η νέα τους δουλειά Here Be Monsters περιλαμβάνει 7 συνθέσεις, μεταξύ των οποίων δύο σύντομα ορχηστρικά θέματα. Μετά το σύντομο εισαγωγικό Sleepwalking που είναι βασισμένο στο πιάνο έρχεται το θαυμάσιο Lacuna / Sunrise, για να μας βάλει για τα καλά στο κλίμα. Πρόκειται για ένα μακράς διάρκειας track το οποίο είναι πλημμυρισμένο από την ψυχεδέλεια των Pink Floyd. Μελωδίες, κιθάρες, φωνητικά όλα φέρνουν στο νου τους πρωτοπόρους βρετανούς (οι οποίοι έτσι κι αλλιώς έχουν στιγματίσει το progressive rock για πάντα) και συνθέτουν ένα απολαυστικό κομμάτι. Το νωχελικό Running With Scissors ξεκινάει με ακουστικές κιθάρες και μέσα από ωραίες επαναλαμβανόμενες μελωδίες ξετυλίγει την ομορφιά του. To I.M.S., από την άλλη, ξεκινάει με ήχους πιάνου αλλά σταδιακά έρχονται οι ηλεκτρικές κιθάρες να αναλάβουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο, στην «βαρύτερη» σύνθεση του δίσκου. Κάπου εκεί παρεμβάλλεται μια άψογη διασκευή στο Spin, Spin, Spin το οποίο υπήρχε στο δεύτερο LP των Αμερικανών H.P. Lovecraft (πρόκειται για σύνθεση του συντοπίτη τους Terry Callier). Ύστερα και από το δεύτερο instrumental (Sleepwalking Again) έρχεται το εντυπωσιακό φινάλε με το 17λεπτο έπος Big Black Dog. Το συγκεκριμένο κομμάτι εξελίσσεται θαυμάσια με καθαρές μελωδίες, αυξομειώσεις στον ρυθμό και την ένταση και ροή που διατηρεί το ενδιαφέρον του ακροατή αμείωτο, κυλώντας σαν νεράκι, χωρίς να κουράζει σε κανένα σημείο.

Ικανοποιητικό και με το παραπάνω το νέο πόνημα των Motorpsycho, έρχεται να προστεθεί στην έτσι κι αλλιώς πλούσια και ποικιλόμορφη δισκογραφία των Νορβηγών. Η μουσική τους μπορεί να τρέφεται από το παρελθόν, διαθέτει όμως αξιοσημείωτη φρεσκάδα και επικοινωνεί με το σήμερα με γόνιμο τρόπο. Όσοι δεν πρόλαβαν να ακούσουν την πιο πρόσφατη δουλειά τους μέσα στο 2016 έχουν μια καλή ευκαιρία να το κάνουν τώρα. Άλλωστε ο Ιανουάριος, ο οποίος θεωρείται νεκρός μήνας για τη μουσική βιομηχανία (αν και δίσκοι κυκλοφορούν στις μέρες μας και τους 12 μήνες του χρόνου), δίνει πάντα την ευκαιρία να ασχοληθείς με μουσικές που δεν πρόλαβες μέσα στην προηγούμενη χρονιά. Το Here Be Monsters ίσως είναι μια από αυτές τις περιπτώσεις.

7,5/10


Κωνσταντίνος Αναγνωστόπουλος

 

 

Ο Κωνσταντίνος Αναγνωστόπουλος γεννήθηκε στη διάρκεια της δεκαετίας του ’80 (συγκεκριμένα τη χρονιά για την οποία έχει τραγουδήσει ο Jimi Hendrix), όταν πια οι Joy Division είχαν πάψει ήδη να υπάρχουν από καιρό (ευτυχώς υπήρχαν οι New Order!). Μετά από χρόνια αναζητήσεων ανακάλυψε αυτό που έψαχνε σε μια έρημο, έκτοτε λατρεύει οτιδήποτε σχετίζεται με τους Kyuss. Πιστεύει ότι αν δεν υπήρχε το rock & roll θα έπρεπε να το έχουμε ανακαλύψει. Επίσης, είναι βέβαιος ότι ο Έλβις ζει κάπου ανάμεσα μας… 

Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα