Πέμπτη, 15 Απριλίου 2021 12:15

Hairetis Harper - Draft (Same Difference Music, 2020)

Written by 

Το παραδοσιακό λαούτο της Κρήτης μπλέκει το ηχόχρωμα του με αυτό της άρπας. Η περιγραφή μπορεί να κάνει τα δύο όργανα να ακούγονται σαν δυο διαφορετικοί κόσμοι, αλλά το αποτέλεσμα που προκύπτει δεν είναι ακριβώς έτσι.

Ίσως η πιο γνωστή promo φωτογράφιση του διδύμου του λαουτίστα Γιάγκου Χαιρέτη με την Λονδρέζα αρπίστρια Maria-Christina Harper φέρνει στο ίδιο πλάνο με έναν εκσκαφέα. Η σε πρώτο επίπεδο αντίθεση της μουσικής παράδοσης με την βιομηχανική αισθητική του τεχνολογικού κατασκευαστικού βοηθήματος αίρεται όταν αναλογιστούμε τι ακριβώς κάνει το δίδυμο.

Draft λέγεται το απόσταγμα του μουσικού διαλόγου του διδύμου και όντως μοιάζει πολλες φορές με προσχέδιο. Τα κομμάτια φαίνονται να στηρίζονται σε συνεργατικούς αυτοσχεδιασμούς, σαν ιδέες που τοποθετήθηκαν εκεί με στόχο να αναπτυχθούν περισσότερο ή με διαφορετικό τρόπο σε κάποιο επόμενο στάδιο. Ίσως αυτήν την αίσθηση δίνουν οι κατά κανόνα χαμηλές εντάσεις και ταχύτητες των συνθέσεων, σαν να θέλουν οι μουσικοί να "διαβάσουν" τις αντιδράσεις ο ένας του άλλου πριν προχωρήσουν σε κάποια πιο στέρεη υλοποίηση.

Όσον αφορά τα παραδοσιακά όργανα κάθε τόπου, μερικές φορές έχουμε ως ακροατές την θεώρηση πως οι μουσικοί που επιφορτίζονται με την εκτέλεσή τους υποχρεούνται να μεταφέρουν στο παίξιμό τους τα αρώματα, τα έθιμα και τα ήθη του συγκεκριμένου τόπου. Εννοείται πως, από τη βάση της, η συγκεκριμένη “υποχρέωση” είναι καταρχάς επίπλαστη και καταρχήν περιοριστική για τους μουσικούς αλλά και για τους συνθέτες.

Και αν για την άρπα ως μη Ιρλανδός μπορώ να μιλήσω με σαφώς λιγότερη γνώση (αν και βέβαια εδώ και κάποιες εκατονταετίες χρησιμοποιείται κατά κόρον από τις Δυτικές ορχήστρες), μπορώ να συμπεράνω πως η λύρα στο Draft αντιμετωπίζεται πολύ λιγότερο ως φορέας της Κρητικής παράδοσης και περισσότερο ως αυτό που οφείλει πραγματικά να είναι: ένα όργανο που μεταφέρει τον εσωτερικό κόσμο του συνθέτη και του μουσικού - που στην περίπτωσή μας αποτελεί το ένα και το αυτό άτομο.

Είναι βέβαια αναπόφευκτο σε πολλές στιγμές να αναγνωρίσεις χαρακτηριστικά Κρητικά ηχοχρώματα, με πιο προφανή περίπτωση το καταληκτικό Speedy. Αλλά η διάθεση των δύο μουσικών υπερβαίνει τα είδη και εννοείται πως ο Χαιρετής δεν είναι ο λαουτίστας που έχεις συνηθίσει, καθώς εντάσσει στους ήχους του στοιχεία από πιο σύγχρονες μουσικές. Έτσι συμβαίνει π.χ. στο υπονοούμενο οριεντάλ dub του Lost In The City ή στο Bells όπου οι ελληνικοί στίχοι και, κυρίως, ο τρόπος εκφοράς τους συννεφιάζουν την ατμόσφαιρα.

Το Draft είναι ένα άλμπουμ δύσκολο για τους "τουρίστες", ακατάλληλο για κυκλικούς χορούς ή stepdancing. Κατά τόπους μελαγχολικό αλλά κυρίως μυστηριακό, θα ανταμείψει εκείνους που αρέσκονται να δεσμεύουν τον χρόνο τους κατ’ αποκλειστικότητα στις μουσικές ακροάσεις τους.

 

Μιχάλης Κουρής

 

 

Για τον Μιχάλη Κουρή καλύτερα από οποιονδήποτε μιλάνε τα σημειώματα στο ψυγείο του: "Δεν πεινάω δεν πεινάω" "Να έρχεσαι κάθε πέντε λεπτά να με βλέπεις" "Μην πίνεις άλλο" "Δεν μπορείς να πας σε όλα τα live". Ακούει τα πάντα και δεν εννοεί "ακούω ραδιόφωνο" - στον ελεύθερό του χρόνο είναι αφουγκραστής των συμπαθών ζώων σε ζωολογικό κήπο του εξωτερικού που εύλογα επιθυμεί να παραμείνει μυστικός.

Website: www.soundgaze.gr
Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα