Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2016 11:29

Live Review: Puta Volcano / Angry Boy Jester @ An Club, 9/1/2016

Written by 

Οι Puta Volcano, με δύο κυκλοφορίες πλέον πίσω τους, έχουν αποκτήσει την απαραίτητη δυναμική για μια headline εμφάνιση στον An (το οποίο μάλιστα γέμισε). Το κουαρτέτο από την Αθήνα εξαργυρώνει τον κόπο και τη δουλειά που εμφανώς κατέβαλε τα προηγούμενα χρόνια, δείχνοντας ότι μπορεί να πραγματοποιήσει το «ξεπέταγμα» που θα το κάνει να ξεχωρίσει στον ανταγωνιστικό χώρο ελληνικής heavy rock σκηνής.  

Η βραδιά ξεκίνησε με τη συνηθισμένη για τα ελληνικά δεδομένα καθυστέρηση, αναμένοντας δηλαδή να κατέβουν τα σκαλιά του An όσοι προτιμούσαν να αράζουν στο πεζοδρόμιο μπροστά από την είσοδο του club. Γύρω στις 10:15 ανέβηκαν στη σκηνή οι νεοσύστατοι Angry Boy Jester. Μπορεί σαν μπάντα να είναι ολόφρεσκια ωστόσο τα μέλη της έχουν σημαντική εμπειρία καθώς συμμετέχουν (ή συμμετείχαν) σε διάφορα γκρουπ της εγχώριας σκηνής (Semen of the Sun, Yellow Devil Sauce, Effigy κ.α.). Δυο τραγουδιστές, τρεις κιθάρες και up-tempo συνθέσεις αποτελούν τα βασικά συστατικά του σχήματος. Ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε με heavy rock αρκετά μακριά από το τυπικό, αργόσυρτο που ευδοκιμεί στα καθ’ ημάς. Τα κομμάτια τους ήταν σαφώς πιο γρήγορα και ρυθμικά στα πρότυπα του μοντέρνου hard rock. Η εμφάνιση τους δημιούργησε θετικές εντυπώσεις και προσδοκίες για το μέλλον, που λογικά σύντομα θα περιλαμβάνει το πρώτο δισκογραφημένο εγχείρημα τους.

Οι Puta Volcano με την πείρα που έχουν αποκτήσει από τα πολλά live, με σημαντικότερο όλων αυτό στο φετινό Rockwave (στην εξαιρετική μέρα με Black Keys/ Black Angels), ήταν θέμα χρόνου να διεκδικήσουν τη δική του ευκαιρία να παίξουν ως πρώτο όνομα στο An. Κάτι που από μόνο του αποτελεί μια κάποια καταξίωση για τα εγχώρια εναλλακτικά σχήματα, έστω κι αν τα δεδομένα είναι πολύ διαφορετικά από το τεράστιο stage και τους χιλιάδες θεατές του Rockwave. Εξάλλου, όπως και οι ίδιοι παραδέχτηκαν στην πρόσφατη συνέντευξη τουςεκτιμούν την αμεσότητα που προσφέρουν οι μικροί χώροι.

Το περσινό LP τους The Sun έκανε καλή εντύπωση, δείχνοντας ότι ως μπάντα έχουν προοδεύσει από την εποχή της παρθενικής τους προσπάθειας, του αξιόλογου επίσης Represent Victory Below Eye (σε παραγωγή Chris Tsangarides). Μια επιλογή από αυτές τις δυο δουλειές περιελάμβανε ουσιαστικά το set που παρουσίασαν στο An. Κομμάτια όπως τα Burn The Rest, Zombie, Black Sand, Indri αποδόθηκαν με δυναμισμό και πάθος. Αν έπρεπε όμως να διαλέξουμε το highlight αυτό δεν θα μπορούσε να μην είναι το Raindance, το οποίο μαζί με το ομώνυμο αποτελούν τις καλύτερες συνθέσεις του The Sun.

Από την βραδιά δεν θα μπορούσε φυσικά να λείπει ο απαραίτητος φόρος τιμής στον μέγα Lemmy, μέσω το κλασικού Ace of Spades, σε μια ξέφρενη εκτέλεση, με τους στίχους του να ακούγονται από τα χείλη όλων των παρευρισκομένων. Κάπου εκεί ακούσαμε και μια νέα σύνθεση του γκρουπ, προάγγελο της επόμενης δουλειάς τους.

Οι Puta Volcano απέδειξαν πάνω στη σκηνή ότι αποτελούν ένα πολύ δουλεμένο συγκρότημα (απόρροια προφανώς των πολλών προβών και της τριβής των ζωντανών εμφανίσεων), κάτι που μοιάζει να είναι και το δυνατό τους σημείο. Η «μπροστάρισσα» τους Luna Stoner (κατά κόσμον Άννα Παπαθανασίου) κινείται με άνεση πάνω στη σκηνή και διαθέτει το «χάρισμα» να επικοινωνεί με το κοινό, ενώ το trio των μουσικών που την υποστηρίζουν είναι στιβαρό και προσηλωμένο στα καθήκοντα του.

Αν αναλογιστούμε ότι ένα γεμάτο An αποτέλεσε το εφαλτήριο για το μεγάλο βήμα για αρκετά συγκρότημα της heavy rock σκηνής (χαρακτηριστικότερα παραδείγματα οι Planet of Zeus και οι 1000mods) τότε μπορούμε να υποθέσουμε ότι οι Puta Volcano βρίσκονται σε σωστό δρόμο. Είναι στο χέρι τους να εκμεταλλευτούν το momentum.

Κείμενο: Κωνσταντίνος Αναγνωστόπουλος   

Φωτογραφίες: Τηλέμαχος Κουκλάκης

Κωνσταντίνος Αναγνωστόπουλος

 

 

Ο Κωνσταντίνος Αναγνωστόπουλος γεννήθηκε στη διάρκεια της δεκαετίας του ’80 (συγκεκριμένα τη χρονιά για την οποία έχει τραγουδήσει ο Jimi Hendrix), όταν πια οι Joy Division είχαν πάψει ήδη να υπάρχουν από καιρό (ευτυχώς υπήρχαν οι New Order!). Μετά από χρόνια αναζητήσεων ανακάλυψε αυτό που έψαχνε σε μια έρημο, έκτοτε λατρεύει οτιδήποτε σχετίζεται με τους Kyuss. Πιστεύει ότι αν δεν υπήρχε το rock & roll θα έπρεπε να το έχουμε ανακαλύψει. Επίσης, είναι βέβαιος ότι ο Έλβις ζει κάπου ανάμεσα μας… 

Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα