Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2018 22:00

Συνέντευξη Φιλμ Νουάρ: Καταλάβαμε πως μπορούμε να εκφραστούμε πιο εύκολα με τον ελληνικό στίχο

Written by 

Πάει καιρός από τότε που το ελληνόφωνο ροκ/πανκ απασχολούσε τους νεανίες τις εποχής. Από το «Θα Χαθώ» του Πέτρου Θεοτοκάτου, έως το «Κι ας Χαθώ» των Φιλμ Νουάρ, έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι της ελληνικής σκηνής. Οι τέσσερις Θεσσαλονικείς φαίνεται πως το γνωρίζουν πολύ καλά, γι’ αυτό και ζουν τον δικό τους μύθο, τον οποίον δεν διστάζουν να μας αποκαλύψουν.

Ελληνόφωνο πανκ εν έτει 2018, είναι αλήθεια ότι δεν ακούς συχνά. Ο ελληνικός στίχος σας βγήκε αβίαστα; Ήταν λύση ανάγκης ή τρόπος έκφρασης;

Mr.Cosmix: Κοίτα η αλήθεια είναι πως ξεκίνησε με το “Κι ας xαθώ” και μετά απλά κύλησε. Τελικά, καταλάβαμε πως μπορούμε να εκφραστούμε πιο εύκολα με τον ελληνικό στίχο και πως ταίριαζε με τον ήχο της πανκ.

Guru: Γνωρίζουμε πως δεν ακούγεται συχνά αυτό το είδος μουσικής που παίζουμε για αυτό και προσπαθούμε να το εκμεταλλευτούμε όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερα προσφέροντας έναν πρωτότυπο ήχο και νέες μελωδίες στην σκηνή. Ελληνικός στίχος υπήρχε από τα πρώτα κομμάτια χωρίς καμία δεύτερη σκέψη. Απλά βγήκε έμφυτα. Περισσότερο τρόπος έκφρασης παρά λύση ανάγκης μπορώ να πω.

Για συστηθείτε μας λοιπόν. Πως ξεκίνησε να στήνεται η μπάντα και τι δισκογραφικά βήματα έχετε κάνει;

Mr. Cosmix: Ξεκινήσαμε με τον Jim γράφοντας το “Kι ας χαθώ” ένα καλοκαίρι και μετά από κάποιες αλλαγές στο σχήμα καταλήξαμε στους σημερινούς ΦΙΛΜ ΝΟΥΑΡ. Tον Johnny και τον Guru τους πρότεινα εγώ, μιας και ήξερα τις ικανότητες τους και πίστευα από την αρχή πως θα δέναμε. Αφού σταθεροποιήθηκε το σχήμα, προχωρήσαμε πολύ στοχευμεύνα στο να φτιάξουμε ένα πλήρες album κι έτσι βάλαμε μπρος την “Αστική Ραψωδία”, που είναι η πρώτη μας δισκογραφική κυκλοφορία.

Guru: Ουσιαστικά είμαστε τέσσερις φίλοι από Θεσσαλονίκη που γνωριζόμαστε από πολύ μικροί, δημοτικό προς γυμνάσιο αν θυμάμαι καλά. Το καλοκαίρι του ’16, παίξαμε για πρώτη φορά όλοι μαζί, αλλά η μπάντα υπήρχε πριν πάω εγώ με άλλο όνομα. Τα παιδιά είχαν ήδη κάποια κομμάτια έτοιμα, το “Κι ας χαθώ” και την “Αστική Ραψωδία”. Γενικά πήραμε τον χρόνο μας για την κυκλοφορία του δίσκου ώστε να είναι όλα τέλεια και να μείνουμε ευχαριστημένοι με αυτό που θα βγάλουμε προς τα έξω. Προς το παρόν, ο δίσκος είναι διαθέσιμος δωρεάν για download από το bandcamp της Phonographic Society Records, του label μας, αλλά και στο κανάλι μας στο YouTube.


Μιλήστε μας λίγο για το δίσκο σας, την “Αστική Ραψωδία”. Από πότε ασχολείστε μαζί του και τι δυσκολίες αντιμετωπίσατε στη δημιουργία του;

Mr. Cosmix: Τον ονειρευόμασταν από τις πρώτες πρόβες. Θέλαμε κάτι παραπάνω από ένα συμβατικό album, θέλαμε να έχει την ατμόσφαιρα των νουαρ ταινιών, αλλά χωρίς να κάνουμε συμβιβασμούς στην αμεσότητα και του ήχου μας. Έτσι προέκυψαν τα 9 κομμάτια και τα 11 interludes που αποτελούν την “Αστική Ραψωδία”. Στο κομμάτι της παραγωγής, τον τελευταίο χρόνο τρέχαμε γιατί όλοι έχουμε διαφορετικά προγράμματα και ήτανε δύσκολο να συντονιστούμε. Επίσης το κομμάτι της ηχογράφησης των interludes μας πήρε καιρό, αλλά είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα. Πρόκειται λοιπόν για έναν δίσκο, με πολλές συναισθηματικές αλλαγές, μυστήριο αλλά και χιούμορ και σίγουρα κάτι πρωτόγνωρο για τα αυτιά του ελληνικού κοινού.

Guru: Υπάρχει μεγάλη ιστορία γύρω από την “Αστική Ραψωδία”. Από το ύφος και το στυλ μέχρι και την υπόθεση που εκτυλίσσεται, είναι κάτι μοναδικό κατά τη γνώμη μου στον ελληνικό χώρο. Βέβαια αυτό θα το κρίνει ο κόσμος γιατί δεν μπορώ να το δω αρκετά αντικειμενικά εγώ. Με τον δίσκο ασχολούμαστε 2 χρόνια περίπου. Είχαμε τελειώσει το κλιπ του ομόνυμου κομματιού και παράλληλα δουλεύαμε και κάποια άλλα κομμάτια και είδαμε πως μπορούμε να κυκλοφορήσουμε ένα άλμπουμ που θα κάνει τη διαφορά. Δυσκολίες υπάρχουν πάντα κατά την δημιουργία ενός τέτοιου πρότζεκτ, μιας και δεν είναι κάτι το οποίο μπορούμε να επικεντρωθούμε μόνο σε αυτό. Όλοι μας είμαστε φοιτητές και ορισμένοι εργαζόμαστε ταυτόχρονα. Σημασία έχει πως καταφέραμε να βγάλουμε την “Αστική Ραψωδία” εκεί έξω και ανυπομονούμε να τη ζωντανέψουμε και στη σκηνή.

Στον δίσκο περιλαμβάνονται τα δύο "χιτάκια" που βλέπουμε στο κανάλι σας στο Youtube, τα “Αστική Ραψωδία” και “Κι ας χαθώ”. Πόσο εύκολη ήταν η παραγωγή αυτών των clips;

Mr. Cosmix: Η αλήθεια είναι πως δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, κυρίως διότι δε μας ενδιέφερε αρχικά το κομμάτι της παραγωγής και μάλλον πιστεύαμε πολύ στα κομμάτια μας. Η “Aστική Ραψωδία” ήταν στην ουσία μία μέρα γυρισμάτων που βγήκαμε στον δρόμο με τον Jim και την παρέα μας και περάσαμε καλά. Το “Κι ας Χαθώ” δεν βγήκε όπως ακριβώς θέλαμε, αλλά δεν μπορούσαμε να κάνουμε περισσότερα γυρίσματα λόγο πολύ πιεσμένου προγράμματος.

Εντάξει, ομολογήστε το, ακούγατε πολύ Πέτρο Θεοτοκάτο, εξ ου και το “Κι ας χαθώ”.

Mr. Cosmix: Χαχαχα, όχι, βασικά καμία σχέση. Το “Κι Ας Χαθώ” ξεκίνησε λίγο στην πλάκα, το γράψαμε μέσα λίγα λεπτά προσπαθώντας να αποδείξουμε πόσο εύκολα μπορείς να γράψεις ένα απλό, πιασάρικο κομμάτι. Λίγες αλλαγές στα λόγια και στα ριφ αργότερα, γεννήθηκε το «Κι ας χαθώ» όπως το ξέρουμε.

Guru: Βασικά, ποιος δεν έχει ακούσει το ¨ Θα χαθώ¨ του Θεοτοκάτου;

 

Ποιες οι μουσικές σας αναφορές, εγχώριες και ξένες;

Mr.Cosmix:  Όλοι μας έχουμε διαφορετικά ακούσματα αλλά τα βρίσκουμε στην punk. Εγώ ξεκίνησα από μεταλ και ροκ, αλλά πλέον το έχω ρίξει αρκετά στην τζαζ, ενώ λατρεύω Misfits και Muse όπως και ο Guru. Ο Johnny αν και φανατικός των Iron Maiden και Avenged Sevenfold, αγαπάει Lady Gaga. Ο Jim θα ακούσει από παλιά γαλλικά κομμάτια μέχρι και μουσική trance, techno κτλ. Σίγουρα πάντως λατρεύει τους La Femme. Όσο για την ελληνική σκήνη ακούμε όλοι παλιά συγκροτήματα όπως Τρύπες, Μπλε και Ξύλινα Σπαθιά και ακολουθούμε και υποστηρίζουμε την ελληνική stoner.

Guru: Οι μουσικές μας αναφορές σαν μπάντα ποικίλουν όσο και οι επιρροές μας. Στην “Αστική Ραψωδία” θα βρεις σημεία που σου θυμίζουν Green Day, Nirvana αλλά και πιο παραμορφωμένα φωνητικά, ακόμα και μπλουζ μέτρα. Έχουμε μεγάλες διαστάσεις ανάμεσα μας. Εγώ και ο Johnny τείνουμε σε πιο βαριά ακούσματα, με κοινά αγαπημένα συγκροτήματα τους Iron Maiden, Metallica, Avenged Sevenfold  και Lamb of God. Ο Κώστας και ο Δημήτρη, από την άλλη, είναι σε πιο χαλαρή φάση, μπορούνε να ακούσουνε τα πάντα για αυτό και έχουν τέτοια ευχέρεια στην συγγραφή τραγουδιών. Τους αρέσει κυρίως η πανκ μουσική και αρκετά ελληνικά συγκροτήματα.

Μας είπατε ότι κατάγεστε από την Θεσσαλονίκη. Πως είναι τα πράγματα εκεί πάνω; Πείτε μας δυο λόγια για την ελληνόφωνη ροκ/πανκ σκηνή;

Mr. Cosmix: Τα πράγματα κυλάνε σχετικά ήρεμα στον βορρά. Η Θεσσαλονίκη γενικά είναι μία πόλη με γλυκιά φασαρία που πάντα κάτι συμβαίνει. Αλλά αυτά είναι συνήθεια εδώ, οπότε ναι, όλα κυλάνε ήρεμα. Όσο για την ελληνική πανκ ροκ σκηνή πιστεύω πως περνάει μια φάση που δε μπορείς να διακρίνεις τι μέλλει γενέσθαι. Καλλιτέχνες υπάρχουν, όπως οι The Coreys, οι Bad Movies, οι Despite Everything, όπως υπάρχουν και πολλές ωραίες ιδέες. Όμως το κοινό μοιάζει να χάνετε και μαζί του χάνετε και η μουσική. Όπως είναι τα πράγματα στην Ελλάδα, οι καιροί είναι δύσκολοι αλλά τα βγάζουμε πέρα.

Δώστε μας τον τίτλο πέντε δίσκων που σας έχουν επηρεάσει περισσότερο, αλλά και ένα top5 για την χρονιά που πέρασε.

Γενικα

AC/DC - Back in Black

MUSE - Black Holes and Revelations

RANCID - ... And Out Come The Wolves

MISFITS - Famous Monsters

SYSTEM OF A DOWN - Mezmerize – Hypnotize

PINK FLOYD - The Dark Side of the Moon

Top 5 Χρονιας

DEEP PURPLE – Infinite

ROGER WATERS – Is This The Life We Really Want

FOO FIGHTERS – Concrete And Gold

ROYAL BLOOD – How Did We Get So Dark

RANCID – Trouble Maker

Το καλοκαίρι που μας πέρασε λάβατε μέρος στο River Party, μιλήστε μας για αυτή την εμπειρία, αλλά και πως έκατσε η φάση.

Mr. Cosmix: Μια μοναδική εμπειρία που σίγουρα δεν θα ξεχάσουμε ποτέ! Το φεστιβάλ ήταν απίστευτο και μας έδωσε την ευκαιρία να ακούσουμε και να γνωρίσουμε καλλιτέχνες που αγαπάμε καθώς και να παίξουμε μαζί τους μελλοντικά. Όσο αναφορά το live, νομίζω πως τον σημαντικότερο ρόλο έπαιξε το κοινό. Μπορεί όλοι μας να δώσαμε ότι είχαμε από ενέργεια και το κοινό ανταπέδωσε και με το παραπάνω!

Guru: Και το καλοκαίρι που πέρασε και το προηγούμενο είχαμε λάβει μέρος στο River Party και ήταν υπέροχα. Το προηγούμενο καταφέραμε να πάμε χάρη στο κοινό και στους φαν μας μέσω της ψηφοφορίας που γίνεται κάθε χρόνο ενώ αυτό το καλοκαίρι μας κάλεσαν. Η όλη φάση είναι μοναδική και η οργάνωση πολύ καλή από τη διοργανώτρια εταιρία. Κάθε ευκαιρία που μας δίνεται να παίξουμε σε καινούργιο κοινό μας δίνει παραπάνω κίνητρο, αλλά στο περσινό River Party περάσαμε καλύτερα από ποτέ.

Ποια τα μελλοντικά σας σχέδια; Έχετε προγραμματίσει συναυλίες για την προώθηση του νέου σας δίσκου;

Guru: Είμαστε σε φάση που κανονίζουμε lives για τους επόμενους μήνες. Το μόνο σίγουρο μέχρι στιγμής είναι πως θα είμαστε στο 8ball στις 20 Απριλίου για το release party της “Αστικής Ραψωδίας” και μαζί μας θα είναι και οι Frankie, που κατά τη γνώμη μας είναι από τα πιο underrated σχήματα που υπάρχουν. Μετά από αυτό, ετοιμαζόμαστε να κατηφορήσουμε προς Αθήνα μέσα στον Μάιο κι από εκεί και πέρα, ότι άλλο προκύψει.

 

Links

Bandcamp: https://phonographicsociety.bandcamp.com/album/--3

Facebook: https://www.facebook.com/filmnoirmusique/

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCqHWc2bksaYFbdUIhWkJPjg

Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα