Σάββατο, 17 Απριλίου 2021 15:44

BAULTA - Another Second Chance (Dunk!Records, 2021)

Written by 

Η σχέση μου με τους Φιλανδούς post rockers Baulta είναι σχεδόν αδελφική μετά από τόσα χρόνια που ακολουθώ το μουσικό τους μονοπάτι. Ήταν τέτοια η επίδραση του ντεμπούτου δίσκου Deeply Sorry to Interrupt Your Megalomania (2011) πάνω μου, που χωρίς να το καταλάβω βρέθηκα να παρακολουθώ ένα συγκρότημα σχεδόν άγνωστο στον περισσότερο κόσμο εκεί έξω. Όλοι έχουμε να αφηγηθούμε μια αντίστοιχη ιστορία για κάποιο σχήμα της underground σκηνής, είτε αυτό ανήκει στην εγχώρια είτε όχι. Η κοινή συνισταμένη όλων αυτών των εμπειριών είναι ουσιαστικά η προβολή της προσωπικής αισθητικής του καθενός σε κάθε ένα από αυτά τα μικρά συγκροτήματα.

Η ιστορία του Another Second Chance ξεκινάει το 2017, κοντά στο προκάτοχό του Any Fool Can Regret Yesterday, τηρώντας την δισκογραφική τους συνέπεια, ωστόσο το επίπεδο των συνθέσεων δεν είχε φτάσει στο επιθυμητό για την μπάντα, οπότε αναγκάστηκαν να μπουν ξανά στη διαδικασία συγγραφής, σπρώχνοντας χρονικά προς τα πίσω την κυκλοφορία του δίσκου. Έτσι λοιπόν η μακροχρόνια αυτή διαδικασία μπορεί να έβγαλε το συγκρότημα από τον προγραμματισμό του, ωστόσο θεωρώ ότι τους αντάμειψε πλουσιοπάροχα με το αποτέλεσμα.

Ακολουθώντας τη συνταγή του προηγούμενου δίσκου με τα post rock/ambient στοιχεία να κυριαρχούν έναντι των αλλοτινών post metal ξεσπασμάτων, το συγκρότημα καταφέρνει να μείνει πιστό στον ήχο του, χωρίς όμως να δείχνει ότι αναμασά παλαιότερες ιδέες. Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα θυμίζει ξανά έντονα τους This Will Destroy You, μιας και οι συνθέσεις ακουμπούν σε αυτό το ουτοπικό φάσμα ήχων, που μεταστρέφει κάθε συναίσθημα σε μια γλυκιά νοσταλγία.

Η διάρκεια δε του Another Second Chance βοηθά στην άμεση δράση των ερεθισμάτων επί του ψυχικού μας κόσμου. Αν και τα κομμάτια ακολουθούν τις κλασικές δομές του post rock ιδιώματος, με το βαθμιαίο ξεδίπλωμα των ιδεών, οι Baulta αυτή τη φορά είναι πιο συγκεκριμένοι στο τι θέλουν να μεταδώσουν στον ακροατή.

Έτσι λοιπόν, για άλλη μια φορά, χωρίς να κοιτάξουν με καχυποψία το πόσο αναγνωρίσιμες είναι οι μουσικές τους επιρροές στα κομμάτια τους, αφήνονται ελεύθεροι στο ηχητικό ταξίδι που θα τους οδηγήσει η έμπνευση. Θα έλεγε κανείς ότι είναι αυθεντικοί θιασώτες του “σημασία έχει το ταξίδι”, και αυτό ακριβώς είναι το στοιχείο που τους κάνει να ξεχωρίζουν, τουλάχιστον στα δικά μου αυτιά. Απολαύστε τον δίσκο!

7/10


Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα