Κυριακή, 04 Φεβρουαρίου 2018 18:38

Συνέντευξη Underwater Chess: "Τα live είναι η πεμπτουσία της μουσικής για μας"

Written by 

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα συμβεί στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Gagarin 205 ένα πολύ όμορφο φεστιβάλ, μία ιδιαίτερη ιδέα του Γιώργου Χριστιανάκη που ενώνει στην Αθήνα μουσικές φωνές με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη. Το δίδυμο των Underwater Chess θα εμφανιστεί την πρώτη μέρα του φεστιβάλ και το soundgaze.gr άρπαξε την ευκαιρία να τους ρωτήσει σχετικά με την πορεία τους και τη θέση της Θεσσαλονίκης στο μουσικό χάρτη.

Ποιοί είναι οι Underwater Chess και ποιο σκοπό επιτελούν;

Είμαστε ένα ντουέτο αποτελούμενο απο τον βιολιστή-βοκαλίστα Μιχάλη Βρέττα και τον κιθαρίστα Πάνο Παπάζογλου. Σκοπός μας να ακούμε, να παίζουμε και να ενοχλούμε όσο το δύνατον περισσότερο εμάς και τους γύρω μας με τις κυκλοφορίες μας και τις ζωντανές μας εμφανίσεις.

Είστε ένα μουσικό σχήμα που εμφανίζεται δισκογραφικά πολύ αραιά. Ποια ανάγκη σας κάνει να βγάζετε προς τα έξω τις μουσικές σας ανησυχίες;

Αυτό που μας ευχαριστεί περισσότερο είναι να κάνουμε συναυλίες και να επικοινωνούμε ό,τι έχουμε μέσα μας ανά περιόδους. Οι δίσκοι είναι απόρροια όλων αυτών που βιώνουμε και είναι πάντοτε μια χρονοβόρα διαδικασία για μας.

Από ποια μουσικά σχήματα ή καλλιτέχνες νιώθετε να επηρεάζεστε περισσότερο όταν φτιάχνετε μουσική για τους Underwater Chess;

TOP 5: Public Enemy, Autechre, Suicide, Brian Eno, Εν πλω, Fred Frith και εκτός ανταγωνισμου ο Aphex Twin.

Υποθέτω, μιας και είστε επαγγελματίες, πως και οι συναυλίες σας είναι σχετικά αραιές (διορθώστε με αν κάνω λάθος). Ψάχνοντας, μάλιστα, εντόπισα ένα live review από το… 2005! Σε ποια επίπεδα νιώθετε πως ωφελείστε από μία συναυλία;

Η αλήθεια είναι πως παλιότερα οι εμφανίσεις μας ήταν περισσότερες και με περιορισμένες ηχητικά απαιτήσεις, δύο ενισχυτές ήταν αρκετοί. Τα τελευταία χρόνια επιδιώκουμε καλό και δυνατό ήχο για να αποδώσουμε όπως θέλουμε. Γι’αυτό τον λόγο ελαττώσαμε τα live. Μετά την κυκλοφορία του τελευταίου μας δίσκου Seriality εμφανιζόμαστε πιο συχνά.

Τα live είναι η πεμπτουσία της μουσικής για μας. Ισορροπούμε πολλές ενέργειες και συναισθήματα πρωτόγονα εκεί που ο λόγος είναι ανεπαρκής. Επίσης ισορροπούμε και μεταξυ μας γιατί είμαστε εκ φύσεως διαφορετικοί. Αυτό τις περισσότερες φορές είναι μια ευχάριστη πρόκληση. Το ντουέτο είναι το πιο ευθραυστο μουσικό σύνολο. Δεν επιτρέπεται να αφήσεις τον συμπαίκτη σου να "πέσει", ειδικά όταν μιλάμε για μουσικό αυτοσχεδιασμό.

Πώς προκύπτουν οι τίτλοι των κομματιών σας; Αφορμή βεβαίως είναι η αντίθεση σε ένα από τα πιο χαλαρωτικά κομμάτια του Seriality, το οποίο βαφτίσατε... Right Wing Bastard!

Οι τίτλοι των τραγουδιών εκτός κάποιων εξαιρέσεων βγαίνουν "στο πόδι" συνήθως την ημέρα που ακούμε την τελική μίξη. Πάντοτε όμως αφορούν είτε τα ίδια τα κομμάτια, είτε κοινές μας εμπειρίες και ανθρώπους. Το Right Wing Bastard είναι μια παλιά μελωδία του Πάνου που παίζαμε στα live κάθε εκλογική περίοδο.

Πώς νιώθετε και πώς σας αγγίζει γενικώς η κατάσταση της Ελλάδας, ως μουσικοί;

Πάντοτε κρατούσαμε μια αποστασιοποιημένη στάση σε όλες τις χρονικές περιόδους, όχι μόνο στην σημερινή. Προσπαθούμε να κρατήσουμε την μουσική μας αλώβητη. Αν χρειαστεί να εκφράσουμε κάτι για αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, δεν διστάζουμε να το κάνουμε στην σκηνή. Παρόλο που ζούμε και οι δύο απο τη μουσική, δεν θεωρούμε τους εαυτούς μας επαγγελματίες. Είμαστε καχύποπτοι όταν το χρήμα έχει τον πρωτο ρόλο.

Σε λίγες μέρες θα παίξετε στο SKG Festival, ένα Αθηναϊκό φεστιβάλ με μπάντες από τη Θεσσαλονίκη. Η σκηνή της πόλης είναι από τις πιο δυνατές της Ελλάδας. Αλήθεια, εσείς την εκλαμβάνετε ως “σκηνή”;

Ποτέ στη Θεσσαλονίκη ούτε και σε καμιάν άλλη Ελληνική πόλη άνθισε κάποτε κάποια σκηνή.

Δεν υπήρξαν ποτέ οι προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο, ακόμη κι όταν η πόλη μας υποτίθεται ήταν στα πάνω της τη δεκαετία του ’90. Πάντα όμως υπήρχαν σπουδαίες μπάντες απο όλο το μουσικό φάσμα, όπως παλιότερα οι Boomstate, οι S.ink, οι Ναυτία, οι Εκτός Ελέγχου και τώρα οι Bad Trip, οι 63 High, οι M.A.T.E και οι Alien Mustangs που παίζουμε μαζί την πρώτη μέρα του SKG Festival.

Πού θεωρείτε πως πλεονεκτεί η Θεσσαλονίκη ως μητέρα μουσικών & συγκροτημάτων και πού νιώθετε πως υστερεί;

Το πλεονέκτημα της Θεσσαλονίκης είναι πως είναι μια επαρχιακή πολη. Το μειονέκτημά της είναι πως είναι μια επαρχιακή πόλη.

Αναλογιζόμενοι τη φύση του project, θα αφήνατε ποτέ άλλο ένα μέλος, έστω ως guest, να συμπράξει μαζί σας ή στους δύο τρίτος δεν χωρεί;

Είμαστε ανοιχτοί σε κάποιο τέτοιο ενδεχόμενο, έχει συμβεί άλλωστε στο παρελθόν. Οι συνεργασίες μας δεν είναι μόνο μουσικές, μας αρέσει να συνδιάζουμε διαφορετικά είδη τέχνης.  Έχουμε π.χ. συνεργαστεί με την χορεύτρια σύγχρονου χορού Πόπη Σφήκα και τους Ρώσους χορευτές του Butoh, Grigory Glazunov και Natalia Zhestovskaya. Επίσης αυτό το διάστημα γράφουμε μουσική για μια ταινία μικρού μήκους.

Μιας και σε παλαιότερα δελτία τύπου είχατε κάνει μια αναφορά, και μιας και είστε επαγγελματίες μουσικοί, θα ήθελα να σας ρωτήσω πώς νιώθετε για την πρόσφατη υπόθεση της ΑΕΠΙ.

Εδώ προκύπτει το ερώτημα εάν και πότε είναι χρήσιμοι οι μεσάζοντες. Επίπλέον τι εννοεί κανείς με τον όρο "πνευματικά δικαιώματα" και αν συμφωνήσουμε πως χρειάζονται, τότε πρέπει τουλάχιστον να μοιράζεται η πίτα ισάξια. Εμείς συνειδητά εως τώρα δεν είχαμε καμιά τέτοιου είδους συνεργασία. Μας αρέσει την D.I.Y κουλτούρα.

Έχετε παίξει ξεχωριστά σε διάφορα σχήματα, είτε ως κανονικά μέλη είτε ως session. Ποιο ένα θα ξεχωρίζατε από αυτά (η ερώτηση φυσικά απευθύνεται στον καθένα ξεχωριστά);

Θα ξεχώριζα το σχήμα του Μπάμπη Παπαδόπουλου, των Boomstate, της Σοφίας Σαρρή και των Empathy, την πρωτη μου Grunge μπάντα που έφτιαξα στα μέσα των 90’s. Μέσα σ’αυτή την μπάντα βρεθήκαμε με τον Πάνο. (Μιχάλης)

Δεν ήμουν παρών όταν απαντούσε ο Μιχάλης αυτη την ερώτηση, αλλα ο Μιχάλης θα διάλεγε για λογαριασμό του Πάνου τους Johnny Carbonaras, τους S.ink, τους Βοblywood, τους Broken Seals, τον Nτίνο Σαδίκη και τους Go Over 1000… (Πάνος)

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας!

Ευχαριστούμε και μεις!

*Το SKG Fest θα πραγματοποηθεί στις 9 & 10/2 στο Gagarin 205 Live Music Space. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Μιχάλης Κουρής

 

 

Για τον Μιχάλη Κουρή καλύτερα από οποιονδήποτε μιλάνε τα σημειώματα στο ψυγείο του: "Δεν πεινάω δεν πεινάω" "Να έρχεσαι κάθε πέντε λεπτά να με βλέπεις" "Μην πίνεις άλλο" "Δεν μπορείς να πας σε όλα τα live". Ακούει τα πάντα και δεν εννοεί "ακούω ραδιόφωνο" - στον ελεύθερό του χρόνο είναι αφουγκραστής των συμπαθών ζώων σε ζωολογικό κήπο του εξωτερικού που εύλογα επιθυμεί να παραμείνει μυστικός.

Website: www.soundgaze.gr
Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα