Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2019 15:11

The Murder Capital – When I Have Fears (Human Season, 2019)

Written by 

Η Ιρλανδία ανέκαθεν υπήρξε πρόσφορο έδαφος για την καλλιτεχνική δημιουργία γενικά και ιδιαίτερα στο κομμάτι της μουσικής. Τα παραδείγματα πάμπολλα, δεν χρειάζεται να τα απαριθμήσουμε εδώ. Φέτος αυτή η μικρή χώρα στην άκρη της Ευρώπης πρωταγωνιστεί στη διεθνή post punk σκηνή χάρη σε δυο καινούρια γκρουπ που κυκλοφόρησαν μέσα στη χρονιά τα ντεμπούτα τους. Ο λόγος φυσικά για τους Fontaines D.C. και Murder Capital που τάραξαν για τα καλά τα νερά σε ένα μουσικό είδος που ενίοτε χαρακτηρίζεται από στασιμότητα. Τα δυο προαναφερθέντα σχήματα πέραν του κοινού τόπου καταγωγής μοιράζονται πολλά κοινά, μεταξύ των οποίων το γεγονός πως βρήκαν το δρόμο για τη χώρα μας τη σωστή στιγμή και μάλιστα λόγω των γρήγορων αντανακλαστικών της ίδιας ομάδας ανθρώπων (Primitive Music).

Το When I Have Fears ξεκινάει ομολογουμένως πολύ πειστικά. Το νευρώδες μπάσο, τα επιθετικά τύμπανα και οι θορυβώδεις κιθάρες του εναρκτήριου For Everything σε αρπάζουν με τα μούτρα με το «καλημέρα». Η ίδια έντονη ατμόσφαιρα διατηρείται στο καταιγιστικό More Is Less και το εκπληκτικό Green & Blue, στο οποίο η εκφορά του λόγου από τον τραγουδιστή τους James McGovern μου έφερε κάπως στο μυαλό τον Justin Sullivan (NMA). Μετά από μια τέτοια εκρηκτική τριάδα είναι αναμενόμενο η ένταση να ελαττωθεί, κάτι που συμβαίνει με τα Slowdance I & ΙΙ, στα οποία το γκρουπ κατεβάζει αρκετά στροφές. Η ίδια λογική διατηρείται και στο αργόσυρτο On Twisted Grounds, το οποίο έπεται. Αμέσως μετά η ταχύτητα ανεβαίνει ξανά με τα πολύ καλά Feeling Fades και Dont Cling to Life. Το How The Streets Adore Me Now διεκδικεί με άνεση τον τίτλο του πλέον διαφορετικού κομματιού του δίσκου, μιας και βασίζεται στο πιάνο και μοιάζει με μπαλάντα a la Bad Seeds. Όσο για το Love, Love, Love, αυτό αποδεικνύεται στην πιο βραδύκαυστη σύνθεση του άλμπουμ, η οποία σε κερδίζει ακρόαση με την ακρόαση (προφανώς, μόνο τυχαία δεν επιλέχτηκε για φινάλε).

Το When I Have Fears είναι ένας πραγματικά καλό δίσκος, ο οποίος δεν τελειώνει με την πρώτη φορά, σε «αναγκάζει» να επιστρέψεις για να ανακαλύψεις κάτι καινούριο. Η μπάντα εμφανώς έχει δουλέψει πολύ πάνω στο υλικό, στο οποίο οι επιρροές από τα κλασικά ονόματα του post punk (αρχής γενομένης με τους Joy Division) δεν κρύβονται. Άλλωστε δεν έχουν λόγο να κρύψουν τις πηγές από τις οποίες αντλούν ιδέες. Το post punk που παίζουν περιέχει όλα εκείνα τα συστατικά που έκαναν το είδος επιτυχημένο και εν τέλει διαχρονικό.

Είμαστε τυχεροί που θα έχουμε την ευκαιρία να τους δούμε ζωντανά τώρα που είναι η στιγμή τους. Στις 26 Σεπτεμβρίου στο Death Disco (μαζί με δυο εξαιρετικά εγχώρια σχήματα, τους Screaming Fly και Church of the Sea) είμαστε βέβαιοι ότι οι Murder Capital θα παρουσιάσουν επί σκηνής όλες τις αρετές τους και ως κοινό θα συντονιστούμε έστω και για λίγο με τον παλμό της φρέσκιας post punk σκηνής.

8/10

Κωνσταντίνος Αναγνωστόπουλος

 

 

Ο Κωνσταντίνος Αναγνωστόπουλος γεννήθηκε στη διάρκεια της δεκαετίας του ’80 (συγκεκριμένα τη χρονιά για την οποία έχει τραγουδήσει ο Jimi Hendrix), όταν πια οι Joy Division είχαν πάψει ήδη να υπάρχουν από καιρό (ευτυχώς υπήρχαν οι New Order!). Μετά από χρόνια αναζητήσεων ανακάλυψε αυτό που έψαχνε σε μια έρημο, έκτοτε λατρεύει οτιδήποτε σχετίζεται με τους Kyuss. Πιστεύει ότι αν δεν υπήρχε το rock & roll θα έπρεπε να το έχουμε ανακαλύψει. Επίσης, είναι βέβαιος ότι ο Έλβις ζει κάπου ανάμεσα μας… 

Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα