Τετάρτη, 10 Ιανουαρίου 2018 14:01

Το πρώτο σίριαλ του 2018: Radiohead εναντίον Lana Del Rey

Written by 

H όλη φασαρία είδε το φως της δημοσιότητας, όταν την Κυριακή το απόγευμα η Lana, μέσα από το λογαριασμό της στο twitter δήλωσε πως της έκαναν αγωγή οι Radiohead λόγω της ομοιότητας του νέου της τραγουδιού “Get Free” με το “Creep”:

«Ισχύει ότι μου έκαναν αγωγή. Αν και γνωρίζω ότι το κομμάτι μου δεν ήταν εμπνευσμένο από το ‘’Creep’’, οι Radiohead νιώθουν ότι είναι, και θέλουν το 100% των δικαιωμάτων. Τους πρότεινα το 40% τους προηγούμενους μήνες αλλά είναι ικανοποιημένοι μόνο με το 100%. Οι δικηγόροι τους είναι ανένδοτοι. Θα τα πούμε στο δικαστήριο».

Κι έτσι ξεκίνησε το χάος. Τα social media έχουν πάρει φωτιά, και όλοι ασυγκράτητοι να πάρουν θέση, είτε μουσική είτε ηθική. Τη φόρα όμως έρχεται να τους κόψει ο εκπρόσωπος της δισκογραφικής των Radiohead, Warner/Chappell, ο οποίος διέψευσε σχεδόν κάθε λέξη της.

Ως δισκογραφική των Radiohead, είναι αλήθεια πως από τον προηγούμενο Αύγουστο, συζητάμε με τους εκπροσώπους της Lana Del Rey. Είναι σαφές ότι μέρη του “Get Free” χρησιμοποιούν τα ίδια μουσικά στοιχεία με κομμάτια του”Creep” και έχουμε ζητήσει την αναγνώριση του γεγονότος, προς τιμή των συνθετών του “Creep”. Kαι για να είμαστε ξεκάθαροι, δεν έχει κατατεθεί καμία αγωγή από τους Radiohead, όπως δεν έχει γίνει και δήλωση πως θα δεχτούν μόνο το 100% των δικαιωμάτων του “Get Free”.”

Από την παρθενογέννεση μέχρι την έμπνευση, οι γραμμές είναι λεπτές και δε θα πάψουν ποτέ να απασχολούν τους ανθρώπους των τεχνών. Και δυστυχώς μέσα σε όλα αυτά υπάρχουν πάντα και οι εικασίες για παιχνίδια marketing. Άρα; Μπορούμε είτε να μπουμε σε διαδικασία μουσικών αναλύσεων, διαλύοντας τα 2 κομμάτια σε πεντάγραμμα για μαθηματική σύγκριση, ή να πιάσουμε ποπ κορν και να περιμένουμε να απολαύσουμε ένα ακόμα ξεκατίνιασμα. Γιατί η μουσική όπως και η ιστορία επαναλαμβάνεται, καθώς λέγεται πως για το ίδιο κομμάτι, οι Radiohead είχανε εναχθεί απο τους Albert Hammond και Mike Hazlewood, όταν παρατήρησαν μερικές… ομοιότητες με το “The Air That I Breathe” με αποτέλεσμα η μπάντα να παραδεχτεί ότι πράγματι εμπνεύστηκε από το κομμάτι αυτό και να αποδώσει τα απαραίτητα credits. Η αναγνώριση λοιπόν, είναι το ελάχιστο. Φυσικά, το αν κάποιος σε έχει πάει στα δικαστήρια είναι συνήθως σαφές και δεν επιδέχεται πολλών ερμηνειών: Ή έχει συμβεί ή όχι. Η διάσταση απόψεων σε σχέση με το ζήτημα είναι τουλάχιστον παράδοξη, μην πούμε κωμική. Κοινώς, κάποιος μας δουλεύει! Το γιατί, πιθανόν θα το δούμε στην πορεία.

Τα επίμαχα τραγούδια:

  

Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα