Δευτέρα, 02 Ιουλίου 2018 08:00

Τι μας επιφυλάσσει η 1η μέρα του Rockwave Festival 2018

Written by 

Το φετινό Rockwave Festival, τουλάχιστον στην πρώτη μέρα του, παρουσιάζει ένα φρέσκο line up (όλα τα συγκροτήματα προέρχονται μετά το 2000) και διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις για να συγκεντρώσει μεγάλο πλήθος νεαρόκοσμου και όχι μόνο. Οι headliners Arctic Monkeys αποτελούν ένα από τα πιο «καυτά» εναλλακτικά ονόματα παγκοσμίως και είναι μονίμως στην επικαιρότητα τους τελευταίους μήνες με τη νέα τους δουλειά. Μαζί τους το βρετανικό trio alt-J (ή Δ), ο γνώριμος Miles Kane (πολλοί θα ήθελαν μια on stage σύμπραξη του με τους Arctic Monkeys σε κάτι από LSP), οι Γερμανοί Get Well Soon του Konstantin Gropper και οι εγχώριοι Coretheband.

 

Arctic Monkeys

Αν έπρεπε να επιλέξουμε τα 3-4 πιο δυνατά ονόματα που θα δούμε ζωντανά αυτό το καλοκαίρι στη χώρα μας, χωρίς αμφιβολία, μέσα σε αυτά θα περιλαμβάνονταν οι Arctic Monkeys. Το συγκρότημα από το Σέφιλντ θα πραγματοποιήσει την παρθενική του εμφάνιση στη χώρα μας, λίγο καιρό μετά την κυκλοφορία του έκτου άλμπουμ του Tranquility Base Hotel & Casino. Ο συγκεκριμένος δίσκος με ευκολία θα κέρδιζε τον τίτλο της πλέον πολυσυζητημένης κυκλοφορίας της χρονιάς. Από τις 11 Μαΐου που δόθηκε προς ακρόαση έχει προκαλέσει μια τεράστια συζήτηση σχετικά με την ποιότητα του. Εμείς θα περιοριστούμε να πούμε απλώς ότι είναι από τα άλμπουμ που χρειάζονται πολλαπλές ακροάσεις. Παράλληλα το γκρουπ βρίσκεται εν μέσω μιας μεγάλης παγκόσμιας περιοδείας και πολλοί κρυφοκοιτάμε τακτικά τα setlist των εμφανίσεων τους για να έχουμε μια εικόνα του τι θα ακούσουμε. Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο Alex Turner αναμένεται να τύχει υποδοχή «μεσσία» κυρίως από τον νεαρόκοσμο, όπως άλλωστε είχε συμβεί και στο προ διετίας live των Last Shadow Puppets, πάλι στο πλαίσιο του Rockwave Festival (τότε βέβαια ο Miles Kane είχε κλέψει μάλλον την παράσταση, αυτή τη φορά όμως θα βρίσκεται δυο θέσεις πιο κάτω στο line up). Επειδή όμως τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, κλείνουμε με την παραδοχή πως ανυπομονούμε να δούμε ένα από τα δημοφιλέστερα σχήματα στον κόσμο στην ώρα του (κάτι που δεν συμβαίνει συχνά στα μέρη μας). Τα υπόλοιπα στη Μαλακάσα.

alt-J

Κάτι περισσότερο από shortcut σε υπολογιστικό σύστημα Mackintosh (όπως λέγαμε παλαιόθεν), οι Βρετανοί alt-J ετοιμάζονται να συναρπάσουν το κοινό του Rockwave με την ιδιαίτερη άποψή τους στην pop. Μια ωρίτσα δρόμος χωρίζει το Leeds, γενέτειρα των alt-J, από το Sheffield των Arctics, όμως η μουσική απόσταση που τους χωρίζει θα μπορούσε αναλογικά να καταμετρηθεί ως αρκετά μεγαλύτερη. Λιγότερο παραδοσιακοί στη νοοτροπία και τον τρόπο σύνθεσης, αγγίζουν περισσότερο το ηλεκτρονικό indie κοινό και δεν θα μας κάνει καθόλου εντύπωση αν αποσπάσουν την προσοχή μεγάλου μέρους του κοινού την Παρασκευή! Θεωρούνται ποιοτικοί και με τη βούλα του Mercury Prize, ίσως το πιο σοβαρό μεγάλο μουσικό βραβείο για την δημοφιλή μουσική που δίνεται αυτήν την στιγμή, το οποίο κέρδισαν το 2012 για το εξαιρετικό ντεμπούτο τους, An Awesome Wave. Επιλέγουν χαμηλούς τόνους στη μουσική τους, ταιριάζοντας άψογα με τους Get Well Soon που προηγούνται και θυμίζοντας art rock συγκρότημα του παρελθόντος, ανηγμένο όμως με τα μέσα της σύγχρονης εποχής. Το πιο πρόσφατο άλμπουμ τους, Relaxer (2017), τους βρίσκει σε εξαίρετη φόρμα που αναμένεται να μας δείξουν και στη μεγάλη σκηνή του Terra Vibe.

Miles Kane

Πώς θα μπορούσε να αφήσει μόνο του τον φίλο του φέτος;; Ο Miles Kane μάλλον πάει πλέον πακέτο με τον Alex Turner, οπότε ούτε φέτος θα λείψει από την Terra Stage. Βέβαια αυτή τη φορά θα βρίσκεται μόνος του - ή για την ακρίβεια με την δική του μπάντα, όπως περίπου τον είδαμε και το 2012, τότε στην Πλατεία Νερού. Εδώ τα πράγματα είναι απλούστατα: όσο πιο Βρετανόφιλος είσαι (μουσικά πάντα), τόσο περισσότερο θα απολαύσεις το σετ του! Τόσο στη σόλο καριέρα του, αλλά και στους Rascals όπου ουσιαστικά πρωτοδισκογράφησε ο αγαπητός Kane, μένει πιστός στον ήχο της Γηραιάς Αλβιόνας, με χαρακτηριστική pop φινέτσα και ολίγη από ‘60s ψυχεδέλεια (Queen’s Psychedelia, θα λέγαμε!) για γαρνιτούρα. Τα κατορθώματά του με τους Last Shadow Puppets απλώς επιβεβαιώνουν τον παραπάνω κανόνα. Στα μέσα του ελληνικού κατακαλόκαιρου (10 Αυγούστου, συγκεκριμένα) θα έχουμε το τρίο ολοκληρωμένο προσωπικό του άλμπουμ με τίτλο Coup De Grace, και φυσικά αναμένεται να ακούσουμε δείγματά του την Παρασκευή, μαζί με κομμάτια όπως το Come Closer που έχουν ακουστεί πολύ στα ελληνικά ραδιόφωνα.

Get Well Soon

Οι Get Well Soon, το σχήμα του Konstantin Gropper, είναι από αυτά που (χωρίς να μπορούμε να δώσουμε σαφή εξήγηση) ταιριάζουν στην ψυχοσύνθεση του ελληνικού κοινού. Λίγο η μελαγχολία, λίγο ο λυρισμός, λίγο η εσωστρέφεια δημιουργούν ένα ηχητικό σύμπαν πολύ οικείο στα αυτιά των Ελλήνων ακροατών. Το project του Γερμανού Gropper έχει ήδη καταθέσει τα δισκογραφικά διαπιστευτήρια του και φέτος επανήλθε με το αξιόλογο The Horror, το οποίο και θα έχει λογικά την τιμητική του στο επερχόμενο live στα πλαίσια του Rockwave. Μπορεί το έργο του γκρουπ να μοιάζει κάπως δύσκολο μιας και θα εμφανιστεί σχετικά νωρίς και υπό τον καυτό ήλιο της Μαλακάσας, ωστόσο, έστω κι έτσι, πιστεύουμε, θα βρει τον τρόπο να «συνδεθεί» με το κοινό.

Coretheband

Κάθε φεστιβάλ «οφείλει» να παρουσιάζει ένα τουλάχιστον όνομα από την τοπική σκηνή, μεταξύ των σχημάτων που φέρνει από το εξωτερικό. Φέτος την τιμή έχουν οι εκ Κρήτης ορμώμενοι Coretheband καθώς αποτελούν το μοναδικό ντόπιο γκρουπ στην πρώτη μέρα του φεστιβάλ. Η μπάντα μόλις πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησε το ντεμπούτο της με τίτλο I (Don’t) Know και δεν θα μπορούσε να φανταστεί καλύτερο τρόπο για την παρουσίαση του από μια εμφάνιση στο γνωστότερο φεστιβάλ της χώρας. Για όσους δεν έχουν έρθει σε επαφή με τη δουλειά τους, να σημειώσουμε απλώς ότι καταπιάνονται με τον εναλλακτικό ήχο με την ευρύτερη έννοια, με τις κιθαριστικές εξάρσεις να εναλλάσσονται με ηλεκτρονικές παρεμβολές. Θα ανοίξουν λοιπόν την πρώτη μέρα του Rockwave στις 4:30 το απόγευμα και μπορεί η ώρα να μην μοιάζει η ιδανική, ωστόσο σίγουρα η πρόκληση είναι μεγάλη για τους ίδιους καθώς θα πρέπει να αποδείξουν την αξία τους μπροστά στο μεγαλύτερο κοινό που έχουν αντικρύσει μέχρι στιγμής.

Soundgaze team

Fix your gaze on music!

Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα