Δευτέρα, 05 Δεκεμβρίου 2016 06:13

Agusa - Κάθαρσις (Κommun2/Sound Effect Records, 2016)

Written by 

Οι Σουηδοί Agusa και o ψυχεδελικός τους κόσμος μπήκαν για τα καλά στη ζωή μας και μάλιστα στο ξαφνικό. Τόσο μουσικά όσο και σα φυσική παρουσία. Το μουσικό κομμάτι τεκμηριώνεται από τα τρία άλμπουμ που κυκλοφόρησαν (studio τα δυο εξ’αυτών), μόλις από το 2013, οπότε και ξεκίνησε η πορεία της μπάντας. Παράλληλα, ήδη μας επισκέφτηκαν μια φορά τον περασμένο Φεβρουάριο και πριν τελειώσει το 2016 θα έχουμε την ευκαιρία να τους απολαύσουμε ξανά. Στο soundgaze.gr έχουμε φροντίσει να σας ενημερώσουμε διεξοδικά για το έργο τους με αφιέρωμα, συνέντευξη και ανταπόκριση από τη συναυλία τους, αλλά δε σταματάμε εκεί.

Ούτε και αυτοί όμως σταμάτησαν. Η τρίτη τους κυκλοφορία είναι γεγονός. Και τι κυκλοφορία! Το Κάθαρσις αποτελεί την αποτύπωση σε φυσικό μέσο της φοβερής, 70’s ρετρό ατμόσφαιρας που δημιούργησαν στο live της 12ής Φεβρουαρίου στο Six D.O.G.S, ανταπόκριση από το οποίο διαβάσατε εδώ. Η συναυλία είχε δοθεί στα πλαίσια του Side Effect Festival και η κυκλοφορία του άλμπουμ θεωρώ πως είναι ένα “Ευχαριστώ” της μπάντας, προς το ελληνικό κοινό που τους υποδέχτηκε θερμά και τους αποθέωσε.

Η δουλειά που έχει γίνει στο cd από την ελληνική Sound Effect Records είναι πολύ υψηλού επιπέδου και ιδιαίτερη. Ξεκινάμε από την εξωτερική εικόνα και το εντυπωσιακό πορτοκαλί (υπάρχει έκδοση και σε μπλε) custom-made χειροποίητο χαρτονένιο εξώφυλλο, που χτυπάει κατευθείαν ευχάριστα στο μάτι, όπως και το μεγάλο μέγεθος της θήκης. Συνεχίζουμε με το περιεχόμενο, την ουσία δηλαδή, και αυτή δεν είναι άλλη από τη μουσική. Εκεί το πράγμα γίνεται ακόμα καλύτερο. Το άλμπουμ αποτελείται από δυο διασκευές παλαιότερων κομματιών τους, μεγάλης διάρκειας, κάτι που είναι άλλωστε και χαρακτηριστικό στις περισσότερες συνθέσεις τους. Η παραγωγή είναι εξαιρετική, αλλά αυτό που μου άρεσε προσωπικά είναι ότι δε σου δίνεται η αίσθηση ενός κλασσικού live δίσκου. Οι ήχοι από το κοινό και οι συνομιλίες μεταξύ των μελών περνούν στην ηχογράφηση όπως και όσο ακριβώς χρειάζεται για να πάρεις τζούρα από την ζωντανή αίσθηση και να μεταφερθείς νοερά στο χώρο, χωρίς όμως να αποσπάται το αυτί από τις μελωδίες. Επίσης, τα δυο κομμάτια είναι αλλαγμένα στο βαθμό που πρέπει σε σχέση με τη studio εκτέλεση τους, έτσι ώστε και να καταλαβαίνεις ποιά είναι, αλλά και με τα τζαμαρίσματα και τις τονικές αλλαγές να αναδύεται -μέσα από αυτά- ο αυθορμητισμός ενός live.

Τα δυο κομμάτια είναι τα Uti vår hage και Kärlek från Agusa που προέρχονται από το πρώτο άλμπουμ (Högtid, 2014), έχοντας υποστεί -όπως είπαμε- αρκετές αλλαγές με χαρακτηριστικότερη τη διάρκεια τους. Ειδικά στο δεύτερο κομμάτι η αρχική σύνθεση των τριών λεπτών έχει εκτοξευτεί σ’ ένα απίστευτο μουσικό παραλήρημα σχεδόν ενός τετάρτου της ώρας. Η σύνθεση εμπλουτίστηκε και έγινε ένα αριστούργημα που θα ήταν κρίμα να μην έχει «χαραχθεί» σε  φυσικό μέσο.

Για τους δυο πρώτους δίσκους τους, αναφορά κάναμε στο εκτενές αφιέρωμα που μπορείτε να δείτε εδώ. Εκεί μπορείτε να βρείτε και λεπτομέρειες σχετικά με το ιστορικό του συγκροτήματος. Όπως ανέφερα και στο ανωτέρω αφιέρωμα, προσωπικά δεν τους εντάσσω (όχι ελαφρά τη καρδία έστω) στο νέο-psych μουσικό ρεύμα, και ο λόγος είναι ότι στη μουσική τους είναι πολύ έντονες τόσο οι prog τάσεις τους όσο και η classic rock και folk αίσθηση.

Το live τους, στις 9 Δεκεμβρίου στην Death Disco, αναμένεται να είναι άλλη μια ψυχεδελική περιπέτεια την οποία και συστήνω ανεπιφύλακτα. Είναι και ωραίοι τύποι, τουλάχιστον αυτό αντιλαμβάνεται κανείς από τις απαντήσεις τους στη συνέντευξη τους στο soundgaze.gr, λίγο πριν το live του Φεβρουαρίου.

 

7,5/10

Παναγιώτης Ιωαννίδης

Ο Παναγιώτης Ιωαννίδης πρωτοεμφανίστηκε σε αυτό τον κόσμο στα Εξάρχεια λίγες μέρες πριν οι Pink Floyd κυκλοφορήσουν το Wish Υou Were Here, μεγάλωσε στη Γλυφάδα των 80’s. Έντονες οι αντιθέσεις, «ό,τι να’ναι» δηλαδή. Λέξεις κλειδιά: Μουσική, Α.Ε.Κ., hamburgers, ταξίδια στο εξωτερικό, μπύρες, ταινίες, δισκάδικα, waffles στο Queen και όλοι οι πιθανοί συνδυασμοί αυτών. Βαριέται τις ουρές σε οποιοδήποτε ταμείο/υπηρεσία, όσους προσποιούνται κάτι που δεν είναι, την πολυκοσμία, το ανούσιο hype, την κουτοπονηριά, τις τραπεζοκαρέκλες σε ένα bar. Αγαπημένη ατάκα το «Πάνω απ’όλα η υγεία», την οποία προσπαθεί να μετατρέψει από λόγια σε στάση ζωής.

Με Joy Division, Tool και Underworld στις τρεις αγαπημένες του μπάντες, είναι φανερό ότι η μουσική του πυξίδα είναι απομαγνητισμένη. Ωραία…

Νέα Δίσκοι      Συναυλίες Συνεντεύξεις Στήλες Archive    Rookie's corner   Artist Index
 Επικαιρότητα   Κριτικές Συναυλιών Text Interviews Music Scouting      
 Ενημερώσεις   Προτάσεις για συναυλίες   Memory Lane      
        Local Jams
     
        Record Shuffle      
        Άρθρα